Pražská zastavení Franka Zappu

By Břetislav Uhlář

Zvon, April 1990


Letos mu bude v prosinci padesát. Ale vůbec bych mu je nehádal. Štíhlá sportovní postava, černá kštice vlasů, poměrně kratší té, již známe prostřednictvím fotografií minulých let. Rodák z Baltimore. Na dlouhá léta mu učaroval skladatel Edgar Varese.

Frank Zappa. Zpěvák, skladatel, hudebník, živá legenda rocku.

Jako mladík začal sbírat rhytm-a-nd blusové nahrávky; později komponoval hudbu k druhořadým filmům. Teprve gramofonové desky (dvojalbum FREAK AUT (1966), Absolutely Free (1967), We're only is it for the money (1968) se zapsaly do podvědomí příznivců populární hudby a Frank se stává hvězdou ...

Sžíravý humor, ironie, satira, nekonvenční hudební postupy a zvraty. I tak lze charakterizovat Zappovu uměleckou tvorbu.

To vše jsem si uvědomoval a dával do souvislostí nad šálkem černé kávy, kterou jsem pomalu upíjel v prostorách Valdštejnského paláce v Praze jedné lednové neděle na začátku letošního roku. Čekal jsem na rockovou legendu - Franka. Objevil se v doprovodu Michaela Kocába; byl zde představitel pražského undergroundu Ivan Martin Jirous, spousty publicistů, novinářů, televizních štábů. Les fotoreportérů "sázi" jeden snímek za druhým.

Přišel čas na dotazy novinářů. Zde jsou některé z nich:

V Československu jste poprvé. Co vás vedlo k jeho návštěvě?

Chci u Vás natočit dokument ze svého pobytu; účinkovat ve filmu režiséra Karla Smyczka a Michaela Kocába o pražském Výběru. Projednat některé obchodní záležitosti.

Pojí vás přátelství s Michaelem Kocábem. Co nám o něm řeknete?

Když byl v USA, ozval se mi, že mě chce vidět. Strávili jsme spolu přes šest hodin. Experimentovali jsme v mém studiu. Zhlédnul jsem video Výběru, stejně jako Bártův animovaný film Krysař, k němuž psal Michael hudbu. Je všestranný, vyspělý hudebník a navíc statečný člověk. Věřím, že se osvědčí také v parlamentu.

Jak vás přijala Praha?

Bez přehánění musím říci, že za pětadvacet let se mi nikde nedostalo takového přijetí, jako právě zde. Srdečné díky za ně.

Jaké inspirace si přivážíte z cest?

Nápady, které přicházejí bezprostředně ihned ke komponování nevyužívám. Ty silnější zúročím později. Jsem vždycky rád, když mohu třeba bezprostředně pomoci lidem „inspirativně" v obchodním jednání, spojení atd.

Čím je vám humor v životě?

Je důležitý i v umění. Bez humoru, ani hudbu necítíte správně.

Co Váš soukromý život, rodina, děti?

Mám čtyři děti. Dvě nejstarší už mají smlouvy na televizní pořady. No, na jedné straně je člověk rád, že se jim daří, že mají úspěchy, ale osobně bych byl raději, kdyby si zvolily klidnější profesi. Ale je to jejich svobodná volba, nechci je ovlivňovat. Nejmladší desetiletá dcera si hoví v matematice a k mému potěšení, ráda má literaturu ...

 

Několikadenní pobyt Franka Zappy byl doslova nabitý. Přijal jej prezident Václav Havel, ministr kultury ČSR prof. PhDr. Milan Lukeš DrSc. Zúčastnil se hudebních večerů, včetně setkání se svým FAN CLUBEM. Zahrál si na loretánské zvonky, představil se v Televizním klubu mladých; natáčel pro FINANCIAL NEWS NETWORK. Frank Zappa neopomenul ani své obchodní záležitosti. Zanechal nám bezplatně video-kazetu záznamu svého koncertu. A od nás, jak sám přiznal, si odváží mnoho krásných dojmů.