U.S.A. Super Adventure Volume 1

By Jyrki-Boy [1]

Suosikki, August, 1976


Vierailimme Frank Zappan kotona Beverly Hillsissä. Ensin Zappa tarjosi kahvia, määräsi hölmistyneen reportterin wc:n pytyn kannen päälle Setä Samulin hattu päässään ja myönsi haastattelun pesualtaaseen nojaten.

Myöhemmin yöllä Zappa muilutti meikäläisen Grand Funk Railroadin levytystilaisuuteen, missä hän häpeämättömästi soitti soolon bändin levylle, koska jätkän pätkät eivät itse sitä osanneet.

Älkää lukeko tätä haastattelua ellei teillä ole huumorintajua, sillä underground-avantgarde Zappan mielestä sellainen ihminen voi uida vessan pysyssä sammakkoa.

Ja haastattelun alku oli lievä. Mitä nyt puudeli, mustahaven Frank murjaisi:

— USA:n seuraava presidentti on hölmö!

Lehtimiesurani aikana olen joutunut mitä omituisimpiin tilanteisiin. Joten jauhot eivät menneet suuhun, eikä höyry päähän, vaikka Frank Zappa ilmoitti saapuessani hänen kotiinsa Beverly Hillsissä Kaliforniassa, että haastattelu suoritetaan siten, että toimittaja pönöttää pylly pitkällä WC:n pytyn kannen päällä ja herra Zappa mutisee syntyjä syviä pesualtaaseen nojaten. Underground-kuninkaan sana on hänen kotonaan laki, joten asia on ananas, sillä sikaari, därmed bast!

Frank Zappa, kauhukakara, kapinallinen, avantgarden mestari oli 60-luvun campus-vallankumouksen sankareita. Hän murjoi ruttuun myyttiä Setä Samulista, Vapauden patsaasta ja siitä, että USA oli aina oikeassa. Siinä missä Phil Ochs, Joan Baez, Barry McGuire, Woody Guthrie ja Bob Dylan protestoivat, Frank Zappa irvisteli, virnisteli ja värjäsi huumorinsa kenkäplankin mustaksi.

— Vieläkö kapinoit Frank? [2]

— En kapinoi, toteutan! En usko poliittisiin vallankumouksiin. Uskon individualismiin, ihmisen vallankumoukseen omaa itseään vastaan. Joka järjestelmässä on mahtavia, vallanpitäjiä. Taiteilijan kannalta on tärkeää, että taiteilija saa vapaasti arvostella mitä tahansa.

— Onko USA mätä?

— USA on maa, jossa on paljon mätää, mutta niin on joka maassa. Mitä suurempi maa sitä suuremmat ongelmat. USA on kuitenkin maa, jolla on tulevaisuutta. Uskon tähän maahan ja vapauteen, jonka se antaa artisteille ja ihmisille.

— Kuka on USA:n seuraava presidentti?

— Se on aivan saman tekevää. Ne ovat kaikki hölmöjä ja kieroilijoita. En usko poliittisiin johtajiin. Kansa saa aina tyytyä propagandaan ja puheisiin. Kuinka moni kansalainen on esimerkiksi tavannut Teidän presidenttinne ja tuntee hänet. Kaikki tieto on vain välillistä, tiedotusvälineiden antamaa.

— Haluaisitko muuttaa USA:sta'?

— En, Kalifornia on kauneinta paikkaa maailmassa. Todellinen paratiisi ilmastonsa puolesta. Täällä on otollista luoda hyvää musiikkia.

— Puhutaanko musiikista?

— Puhutaan vaan.

— Väitetään, että "Hot Rats" oli kaikkien aikojen paras albumisi. Oletko samaa mieltä.

— Pidin kappaleista "Willie The Pimp" ja "Little Umbrellas". Mutta ...

Zappa alkoi kaataa kahvia jättimäisestä kahvipannusta. Heilauttaessaan tukkaansa orastava kaljun alku näkyi päälaella, mutta muuten mies oli laiha kuin mittarimato.

— Onko Sinulla huumeongelmia?

— Kahvin kanssa.

— Kahvin kanssa?

— Olen täysin raitis. En käytä alkoholia, en polta ruohoa, mutta juon litrakaupalla kahvia.

— Mikä on paras levysi, ellei "Kuumat rotat".

— Vaikea sanoa, ehkä "Fillmore East 71", ehkä "Uncle Meat", ehkä "Grand Wazoo" ehkä ...

— Onko rock menossa teknologiseen kakofoniaan ja teatteriin. Tarkoitan Led Zeppeliniä, Robin Troweria, ja muita watti hirviöitä, jotka käyttävät 350 000 wattia sähkö showssaan. Tai David Bowieta.

— En tiedä, en ole kiinnostunut muista esiintyjistä, ei ole aikaa kuulla eikä nähdä muita, on niin kiire ...

— Oliko Helsingin konsertti mielestäsi fiasko?

— Ei, mutta akustiikka on ala-arvoinen. En halua soittaa enää uudessa Messuhallissa.

— Mikä on paras sävellyksesi.

— Se on vielä tulossa, ehkä "Eat That Question".

— Oliko se vihje.

— Sure Kid.

— Mikä Sinua huolestuttaa?

— Tilanne Italiassa.

— Italiassa?

— Katsos olen paisano, italialaista verta. Siellä on mellakkaa ja ikävyyksiä. Se tietää aina artisteille kehnoja olosuhteita työskennellä.

— Mitä teet juuri nyt?

— Levytän Grand Funk Railoroadia. Se on helvetin kova bändi, kovempi kuin Zeppelin, kovempi kuin ...

— No mutta, etkä juuri sanonut, että ...

— Nix.

Zappa heitti kitaransa nurkkaan, murjoi Setä Samuli -hatun syvemmälle päähäni, niin että vain auringon punoittama nenännuppi pilkoitti ja sanoi, että herra ponkaisee nyt pytyltä pois ja että lähdetään ajelemaan autolla kohti levytysstudioita, missä Grand Funk levyttää.

Studiolla nojaili Grand Funk Railoroadin Don Brewer seinään ja itki, että hell, hell, hell , shit, shit, shit meidän instrumentaali ei onnistu, soita Frank soolo ja Frank soitti ja joi kahvia ja taas kahvia. Ja soundi oli raudanluja kuin pirun flunssa. Äänittäjä pulputti Jack Danielsia, Armando Gallo, kuvaaja läiskytti leipälapion kokoisia karvaisia käsiään. Kello oli 4 ja Kalifornian aurinko harkitsi nousemista.

— Frank, miksi et esiinny Suomessa kesällä festivaaleilla?

— Haluaisin esiintyä, mutta olemme elokuun kiertueella ja alkukesä menee levytyshommissa.

— Mihin rock on menossa?

— En tiedä, sitä ei tiedä kukaan, on niin paljon bändejä, levyjä, tyylisuuntia, kukaan ei pysy perässä. Tiedän vain minne Zappa on menossa.

— Minne?

— Muunnoksiin koiran kuolaavasta hengityksestä.

— Tarkoitatko levyäsi "The Dog Breath Variations" albumilta The Mothers Of Invention / Uncle Meat.

— Yes.

— Mitä se tarkoittaa?

— Sitä, että en vieläkään ole saanut luotua sellaista musiikkia, johon olisin täysin tyytyväinen.

— Tunnetko sitten olevasi King Kong?

— Minusta tulee Voice Of A Cheese, ei Voice Of America. Sanoi Zappa ja Grand Funkin jätkä pyöritti vasenta silmää ja oikeaa jalkaa.


1. Jyrki-Boy was Jyrki Hämäläinen (1942-2008), editor-in-chief of Suosikki in 1968-2003.

2. From this point on interview was translated to English. Translation taken from home.online.no/~corneliu. Translator is not known.

(First, the interviewer wonders about the situation he was in; immediately after arriving at FZ's "Beverly Hills home", FZ commands the interviewer to the bathroom, where the interviewer sits on the seat while FZ leans to the sink and answers his questions... After that prologue, the real business begins)

Q: - Frank, are you still a rebel?

A: - I'm not rebelling. I'm executing! I don't believe in political revolutions. I believe in individualism, the human's revolution against his self. There are powerful rulers in every system. As an artist, to me it's important that an artist can criticize freely whatever he wants.

Q: - Is the USA rotten?

A: - We have a lot of rotten things in the USA, but that's the situation in every country. The bigger the country, the bigger the problems. However, the USA is a country with future. I believe in this country and the freedom it is giving to artists and humans.

Q: - Who will be the next president of the USA?

A: - It's all the same. They all are fools and crooks. I don't believe in political leaders. The people always get only propaganda and talks. How many citizens have personally met your president, for instance, and really know him? All information is filtered by the media.

Q: - Would you like to leave the USA?

A: - No. California is the most beautiful place in the world. A real paradise when it comes to the climate. There are good circumstances here to create good music.

Q: - People say that "Hot Rats" was your best album. Do you agree?

A: - I liked "Willie The Pimp" and "Little Umbrellas", but... (FZ serves coffee)

Q: - Do you have a drug problem?

A: - Yes, with coffee.

Q: - With coffee???

A: - I'm an absolutely sober person. I don't consume alcohol. I don't smoke weed. But I drink gallons of coffee.

Q: - What is your best album then, if not "Hot Rats"?

A: - I don't know. Perhaps "Fillmore East", possibly "Uncle Meat", maybe "Grand Wazoo", who knows...

Q: - What is your best composition?

A: - Perhaps it is yet to come. Maybe "Eat That Question".

Q: - Was that a clue?

A: - Sure, kid.

Q: - What makes you worry?

A: - The situation in Italy.

Q: - In Italy??

A: - Look, I'm a paisano, Italian blood. There are always riots and trouble. That means there are always poor circumstances for artists to work. (Then FZ leaves with the interviewer to record a guitar solo for the band Grand Funk Railroad, whose producer FZ was. Interview continues in the studio at 4 AM.)

Q: - Where do you think rock is going to?

A: - Nobody knows. There are so many different styles around. Nobody can follow what's going on. I know only where Zappa is going to.

Q: - Where?

A: - To variations of drooling dog breath.

Q: - What does that mean?

A: - It means, I still haven't created music that would satisfy me completely.

Q: - So do you feel you are King Kong?

A: - I will become the Voice Of A Cheese, not the Voice Of America. (Said FZ, and Grand Funk's fellow rolled his left eye and right leg.)

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net