Zappa: liikenero ja musiikinero samassa persoonassa! Palkkio 150 000 markkaa?

By Matti Laipio

Suosikki, October, 1973


Gary Glitter on varsin vaatimaton ja köyhä kultalameen heiluttaja verrattuna Zappaan. Tämän konsertti oli kaupallisesti ja liiketoimena suuren luokan businesta. Palkkion huhutaan kohonneen 150 000 markkaan. Kaupallinen nero, liikemies, markkinointimies Zappa myy myyntiartikkelia eli musiikkinero Zappa sellaisilla summilla, että siinä monet muut rock-muusikot ovat lähes keppikerjäläisiä. Hän jos joku osaa muuttaa musiikin rahaksi. Lahjakas mies kun on. Ja kun musiikki on hyvä ja show erinomaista. Hänen konserttinsa oli liiketoimena kaikkien aikojen 'rahat pois'-operaatio Helsingin rock-konserttirintamalla.

Lahjakas mies, monessakin mielessä.

FRANK ZAPPA sai aikaan syksyisessä Suomessa innostuksen, jollaista täkäläiset popparit eivät ole kokeneet aikoihin. Konsertit myytiin loppuun muutamassa tunnissa ja viralliseen haastattelutilaisuuteen riitti hänen persoonastaan kiinnostuneita toimittajia melkein enemmän kuin maasta löytyy lehtiä.

Väittävät, että Hevosviestin edustajaa ei sentään nähty paikalla, mutta moiseen tietoon ei ole täysin luottamista. Kyllä jokainen ammattiaan kunnioittava lehtimies ja -nainen halusi ainakin nähdä Zappan.

Tuntui melkein siltä kuin Jumala olisi astunut alas taivaista ja lupautunut esittäytymään syrjäisille suomalaisille. Tähtivalokuvaajatkin hyväksyivät nöyrästi ennakkohöpinät täydellisestä kuvauskiellosta ja muuten niin sanavalmiit pintareportterit katsoivat viisaimmaksi jättää syvällisemmät kysymykset sikseen.

Zappa itse osoittautui sitten erinomaiseksi muusikoksi, mutta yllättävän vaisuksi haastateltavaksi. Kun virallisen lehdistötilaisuuden anti jäi sekavien järjestelyjen vuoksi kovin köyhäksi, pyrkivät eräät aktiivisimmat saamaan maestrolta erikoishaastattelun.

Ihmeteltävän monelle se onnistuikin, vaikka Zappaa oli moitittu vaikeaksi tyypiksi. Näiden kokemusten jälkeen alkaa tuntua vähitellen siltä, että kysymyksessä on ennen muuta ovela liikemies. joka hallitsee nykyaikaisen markkinointitekniikan tehokkaimmat kikat. Ehkäpä nuo kaikki etukäteen esitetyt vaatimukset ja rajoitukset olivat pelkkää mainosta!

Tai onko hän sittenkin sellainen ylimaallinen myytti, jollaiseksi hänet on kuvailtu ulkomaisten lehtitietojen perusteella? Hänen ulkoinen olemuksensa ja musiikilliset pilansa houkuttelevat helposti ylityyliin, mutta kenties hän on sisimmässään aivan yhtä arkinen hahmo kuin me muutkin.

Sinänsä hauska ilmiö on tuo keskinäisen kehumisen toveripiiri, johon kuuluvat Zappan lisäksi mm. John Lennon, Alice Cooper ja Andy Warhol. Kun he kaikki ylistävät jokaisessa sopivassa tilaisuudessa toinen toisiaan, he varmistavat itselleen jatkuvasti paikan lehtien palstoilla. Ja takaavat täten hyvät tulot ilman sen suurempia ponnistuksia.

Edellä lausuttua ei pidä käsittää Frank Zappan merkityksen aliarvioimiseksi, sillä hänen musiikillisia ansioitaan ei voi kiistää olematta tyystin arvostelukyvytön. Hän on ollut erittäin huomattava esikuva ja johtaja, ja on sitä epäilemättä edelleenkin.

Rohkenen kuitenkin väittää, että hänen esityksensä Helsingin konserteissa eivät vastanneet odotuksia läheskään sataprosenttisesti. Hän soitti kyllä hyvin ja piiskasi myös apurinsa tyydyttävään menoon, mutta jotakin jäi puuttumaan. Vai alkaakohan hän tulla jo vanhaksi ja menettää otteensa ajan hermoon?

Joka tapauksessa Zappa osasi vaatia käyvän korvauksen työstään, sillä hänen palkkiovaatimuksensa huhutaan olleen 150 000 mk kahdesta konsertista. Ilmeisesti hän hankki vielä enemmän, koska konsertteja oli yllättävän suuren kiinnostuksen vuoksi kolme. Kun pääsylipuista perittiin 20 mk kappaleelta, jäivät vierailun järjestäjän eli Helsingin kaupungin juhlaviikkotoimikunnan bruttotulot Zappan osalta alle 100 000 mk:n. Erotus jäi kaikitenkin veronmaksajien pulitettavaksi, joten kyllä tässä maassa tuetaan näköjään myös eliittipoppia eikä ainoastaan oopperoita.

Gary Glitter ja Slade ovat sitten jo kokonaan toisenlaisia tyyppejä: hienostelijoiden mielestä pelkästään kaupallisia pellejä, joiden levyistä ja konserteistä pitäisi periä sakkovero. Samoin sanottiin muuten myös Frank Zappasta muutamia vuosia sitten, vaikka niin monet haluavat unohtaa tuolloiset puheensa ja kirjoituksensa. Ollaan vain viisaasti hulluja, Frank.


Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net