Viva Zappa!

By Olli Perttula

Suosikki, February, 1971


Frank Zappa, vuosisatamme ihmelapseksi kutsuttu, undergroundin nero, jota on väitetty myös tämän ajan suurimmaksi huijariksi. Millainen tämä mies oikein on? Suosikki kävi haastattelemassa Frank Zappaa Amsterdamin Paradiso-klubilla lukijoiden toivomuksesta.

• Kuumat rotat juoksevat pitkin Amsterdamin katuja . . . Hot rats . . . Frank Zappa on tehnyt lukuisia onnistuneita Lp-levyjä ja yksi parhaista on juuri yllämainittu kuumat rotat eli hot rats. Undergroundin rotat nakertavat vanhaa maailmaa jalustaltaan, mutta vasta tulevaisuus tulee näyttämään onko nykyinen Zappa tämän liikkeen supernero vai saman liikkeen laskelmoiva petturi.

• Stämninkiä Paradiso-klubilla. Paradiso-klubi on koko Euroopan hippie-liikkeen päämaja, jossa uudet ajatukset syntyvät ja vanhat kuolevat. Siellä tavoitellaan maanpäällistä paratiisia pimeän, konemaisen aikakautemme keskellä. Ja tietysti Frank Zappa huudettiin jälleen kerran kuninkaaksi.

• Väitetään että Frank Zappa oli alunperin vain tavallinen, rasvatukkainen sweet-laulaja joka koki musiikillisen kääntymyksen ja ylösnousemuksen ja jonka tarkoituksena on vaikuttaa maanpäällisen paratiisin syntymiseen.

Amsterdam. Paradiso-klubi. Säveltäjä, orkesterinjohtaja, soolokitaristi, rock-ikoni Frank Zappa juoksee portaita alas esiintymislavalle, joka sijaitsee keskellä salia. Hän on hyvin pienikokoinen, laiha ja vaikuttaa kevyellä kuin sulka. Hänestä löytää myös erakon ja metsämiehen piirteitä.

Zappa virittää kitaraa ja tutkii vahvistinlaitteita, järjestää piuhat kohdalleen, tarttuu mikrofoniin molemmin käsin ja tervehtii yleisöä sanomalla: – Hei Siat! – Yleisö tirskuu ja kikattaa.

Zappa esittelee bändin muusikot. Zappa puhuu veltosti ja harkitusti, aivan kuin 45 kierroksen äänilevy olisi pantu pyörimään 33 kierroksen nopeudella.

Billi Mundi, rutinoitu rumpali kävelee tyynesti lavalle, hän näyttää lujailmeiseltä kuin Ranskan vallankumouksen punakaartilainen. Billiä seuraa raju basisti Roy Estrada, hän vaikuttaa yhtä päättäväisenä kuin puolalainen anarkisti. Seuraavana ilmestyy kuvaan väkevä alttosaksofonisti ja sopraanosaksofonisti Ian Underwood. Pianisti & urkuri Don Preston näyttää tyyneltä kuin viilipytty. Viimeisenä harhailee lavalle poissaolevana gonginlyöjä Bunk Garder, hän on kuin meksikolainen bandido.

Suosikki: – Musiikkinne on hyvin kaunista ja taitavasti muotoiltua. Onko musiikillanne muita tarkoitusperiä?

Frank Zappa: – Tarkoituksenamme ei ole ainoastaan huvittaa, vaan myös agitoida, kasvattaa ja herättää ajatuksia, annamme myös paljon painoa sanoille ja niiden informaatiosisällölle.

Suosikki: – Sano mielipiteesi uudesta musiikista, produktiivisesta popista ia produktiivisesta rockista?

Frank Zappa: – Merkillisintä uudessa musiikissa on se, että taiteilijat jotka säveltävät musiikin, myös esittävät sen itse, valitsevat kappaleet ja tyylin. Aikaisemmin tuottajat ja liikemiehet päättivät mitä musiikkia levytetään ja mitkä kappaleet voidaan valita, koska he luulivat tietävänsä mitä Herra Virtanen todella haluaa.

Rock on tämän vuosisadan kaikkein vitaalisin ja produktiivisin musiikin suunta. Henkilökohtaisesti olen kiinnostunut ia kuuntelen kaikkea mahdollista musiikkia katulaulajista tietokonemusiikkiin.

Suosikki: – Mikä on musiikillesi kaikkein silmiinpistävin piirre?

Frank Zappa: – Musiikilleni on ominaista se, että yhdistän ja käytän hyväksi sävellyksissäni minkä tahansa tyylisuunnan musiikkia. Musiikilleni ei löydy mitään avainta tai taikasanaa mikä määrittelisi sen. Sävellystemme materiaalina käytämme ironiaa, sosiaalista satiiria ja parodisia tyylikeinoja. Pidämme kuitenkin itseämme vakavina säveltäjinä.

Suosikki: – Kuka on lempisäveltäjäsi nykymusiikkialueelta?

Frank Zappa: – John Cage.

Suosikki: – Kuinka paljon myitte ensimmäistä Lp-levyänne?

Frank Zappa: – 250.000 kpl.

Suosikki: – Tulevaisuudensuunnitelmanne?

Frank Zappa: – Jonkin ajan sisällä meiltä ilmestyy tiimi. Surrealistinen dokumentti nimeltä 'Uncle Meat', jonka käsikirjoitus on tehty samannimisen levymme pohjalta. Myöhemmin matkustamme Japaniin valmistamaan eräänlaisen parodisen kummitus- ja kauhufilmin. Japanissa valmistetaan maailman parhaat kauhufilmit. Pian aloitamme myös oman levy-yhtiömme toiminnan. Aluksi tuotamme omat levymme ja joitakin uusia tuntemattomia, hävyttömän hyviä bändejä.

Suosikki: – Onko musiikkinne tarkoitettu nuorelle yleisölle?

Frank Zappa: – Kyllä, koska nuoriso on valitettavasti ainoa ennakkoluuloton ja elinvoimainen ihmisryhmä tällä taivaankappaleella.

Suosikki: – Syntyykö Amerikassa sisällissota lähimpien kymmenen vuoden sisällä?

Frank Zappa: – Tilanne Amerikassa on kireä. Edistysmieliset contra taantumukselliset. Sosiaaliset muutokset edistyvät liian hitaasti yhteiskunnassamme. Taantumukselliset pitävät valtaa käsissään. Liikaa jarrumiehiä. Muutos on ainakin välttämätön. Rotusorto, slummit, saastuminen, köyhyys, yltäkylläisyys, Vietnamin sota ovat yhteiskuntamme pahimmat ongelmat.


Note. Concert review and interview with Frank Zappa made some time in Amsterdam. In article is written, that it was the concert in Paradiso club. There is no confirmed Zappa &The Mothers gig in Paradiso club known. On page 72 is a picture made by the author, where we can see George Duke with trombone in Concertgebow, Amsterdam. Most probably was the author at Zappa's gig in Concertgebow in December 6, 1970.

Parts of the article seems to be a modified translation of the Doon Arbus' article printed in 1967 in Cheetah and are misleading. They describe the concert and band back in 1967. In 1970 in Amsterdam Zappa was with so called Flo & Eddie band.

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net